Vrijheid en whisky

Vrijheid en whisky

Stijn Hiers
€ 19.95 incl BTW

Volgend jaar trekken de Schotten naar de stembus om zich uit te spreken over een onafhankelijk Schotland.  Alhoewel eeuwenlang het strijdtoneel van Romeinse, Deense en Engelse legers, is Schotland in het verleden nochtans lange tijd een trotse onafhankelijke natie geweest. In zijn boek ‘Vrijheid en Whisky’ schetst auteur Stijn Hiers de geschiedenis van het land en haar inwoners, van de vroegste tijden tot vandaag.  Het is het verhaal van een trots volk en zijn lange strijd voor identiteit en onafhankelijkheid. Van de beruchte Picten in de Schotse Hooglanden, tot William ‘Braveheart’ Wallace; van Bonnie Prince Charles tot Rob Roy en van WO I- Veldmaarschalk Douglas Haig tot de Vikings: ze komen allemaal aan bod.

Het boek werdrijkelijk geïllustreerd met meer dan 150 oude en nieuwere whiskylabels. Die etiketten, vaak ware kunstwerkjes, beelden telkens een stukje van de geschiedenis uit, die op de tegenoverliggende pagina wordt behandeld. Want zoals de beroemde Schotse dichter Robert Burns ooit schreef – en het boek ontleent er zijn titel aan: “Freedom an whisky gang thegither”. Vrijheid en whisky gaan hand in hand. Voor en door whisky werd trouwens menig veldslag gevochten en beslecht, en de rol van whisky in de Schotse geschiedenis wordt dan ook belicht. 
Regelmatig wordt ook de link tussen Schotland en Vlaanderen gelegd. Zo vinden heel wat Schotse clans hun oorsprong bij Vlaamse ridders die in Schotland vochten, en waren het Vlamingen die mee aan de basis lagen van de kiltproductie, of de stichting van de eerste echte Schotse steden of burghs.  
Kortom, aangeraden literatuur voor al wie de Schotten een warm hart toedraagt. Of voor wie gewoon houdt van een lekker glas Schotse whisky natuurlijk.
 
 
 

Een uitgave van Lord of the drams en Dramhunter Productions.

Stijn Hiers is een gepassioneerd whiskykenner en -liefhebber. Die kennis heeft hij ook te boek gesteld in een whiskyboek 'anders dan anders'.