Promo
Ahatani en het geheim van het oudste verhaal

Ahatani en het geheim van het oudste verhaal

Katrien Van Hecke
Promotie geldig van 21/09/2017 t.e.m. 21/09/2020
€ 12.50 incl BTW
€ 15.00 incl BTW

Een historische thriller voor 11-14 jaar en al wie graag historische romans leest.
Genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2012 
 

Het verhaal:


Ahatani is het tempelslaafje van de hogepriesteres. Bij toeval is hij getuige van een geheime samenkomst. Het heeft er alle schijn van dat er een complot tegen de hogepriesteres gesmeed wordt. Bizar complot. Tijdens iedere samenkomst vertelt een raadselachtige verhalenverteller een stukje van het Gilgamesjverhaal. 
Dat de samenzweerders het op de hogepriesteres gemunt hebben, stemt Ahatani bepaald vrolijk: zijn meesteres is een bazig mens! Maar als er een aanslag op zijn vriendin Sirru gepleegd wordt, vergaat het lachen Ahatani. Die mannen van het complot kunnen maar beter ontmaskerd worden.

Om zijn vriendin te redden, moet Ahatani er achter zien te komen wie er achter het complot zit. Op zijn zoektocht raakt hij verzeild op zee, op de tempeltoren, bij een schrijfschool, in het leger, bij dijkwerken. Het gevaar loert vaak om een onverwachte hoek. Hij schiet er bijna het hachje bij in. Een ding drijft hem voort: zijn vriendschap voor Sirru! Zal het ooit wat worden tussen die twee?

Intussen maken we het dagelijkse leven in Ur mee: het reilen en zeilen in de tempels, rond de ziggoerat en in de stad.

Wat het geheim van het oudste verhaal is, daarvoor lees je natuurlijk het boek, maar dat oudste verhaal zelf, is het Gilgamesjverhaal. Het is een van de oudste mythes uit de wereldliteratuur. In dit boek met mondjesmaat opgedist. Waarom het verteld wordt, wie de raadselachtige verteller is, of de bende van de verteller opgerold wordt, kom je op het einde vast allemaal te weten.


Historisch kader:


We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar in Irak, een land dat ten onder lijkt te gaan aan oorlog en bomaanslagen, is de beschaving ontstaan! Zowat 6000 jaar geleden, in wat toen Mesopotamië heette. Een maatschappij van stadstaten. 
Eén van die stadstaten was Ur. Daar leefde 4250 jaar geleden hogepriesteres Enheduanna. Zonder twijfel één van de belangrijkste vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Ze was de eerste auteur gekend bij naam. Iedereen denkt natuurlijk dat dat een man is. Lekker niet. Enheduanna schreef tempelliederen. Een soort gedichten. Die waren uitzonderlijk mooi en origineel. Honderden jaren na haar dood werden haar liederen nog steeds gekopieerd om ze te laten horen in de tempels en tot voorbeeld te dienen voor jonge dichters. Als hogepriesteres beschikte Enheduanna over veel macht, wat haar niet meteen geliefd maakte. Maar macht hoeft niet vies te zijn. Je kunt er heel wat mee realiseren, wat Enheduanna ook deed! Het leven van een vrouw met macht: boeiend en boordevol spanning!
 

 

Een uitgave van uitgeverij Lannoo

Katrien Van Hecke is geboren in Torhout, in 1960, op 21 juni. De eerste dag van de zomer! Als kind was ze daar apetrots op, en nu ook nog wel een beetje. 
Ze woont in Gent, Ze is getrouwd met Peter, heeft een zoon, Jarl, en een dochter, Helena. 
Aan de Gentse universiteit studeerde ze geschiedenis. Haar eindwerk maakte ze over het leven van Noord-Amerikaanse indianen in de negentiende eeuw. Historische feiten opsnorren is leuk, nog leuker is er een avontuurlijk verhaal rond te breien. Karl May en Winnetou achterna. 

Intussen schrijft ze sprookjes en historische verhalen.


Haar favoriete bezigheden: schrijven, lezen en verhalen vertellen.

 

 

Auteur Katrien Van Hecke.