SENIORENNET WEBWINKEL: Het drama van Meensel-Kiezegem. Collaboratie en verzet

SENIORENNET WEBWINKEL: Het drama van Meensel-Kiezegem. Collaboratie en verzet

refnr.: 00209
auteur: Stefaan Van Laere, Frans & Jozef Craeninckx
genre: waargebeurd drama uit de Tweede Wereldoorlog
PROMO: Gratis transport
€ 22.50 incl BTW

boek SENIORENNET WEBWINKEL: Het drama van Meensel-Kiezegem. Collaboratie en verzet

MEENSEL-KIEZEGEM, een landelijk dorpje in het Brabantse Hageland. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog viel het dorpsleven even stil, maar na een tijd ging het gewone leven min of meer door... tot die noodlottige zondag. Op zondag 30 juli 1944 werd Gaston Merckx, zoon van de Duitsgezinde familie Merckx, vermoord. Een eerste vergeldingsactie volgde op 1 augustus, maar het ergste moest nog komen. Op vrijdag 11 augustus sloten 350 manschappen Meensel-Kiezegem hermetisch af. Er vielen vier doden, 91 dorpelingen werden weggevoerd, van wie de meeste nooit meer terugkwamen. Dertien van hen, onder wie de zestienjarige tweeling Frans en Jozef Craeninckx, zaten in de ‘spooktrein’ met bestemming Neuengamme – de trein die daar gelukkig nooit aankwam.

Dit boek is het verhaal van een uit de hand gelopen dramatisch conflict tussen verzetsmensen en collaborateurs vlak voor de historische bevrijding, het is het verhaal van een dorpsgemeenschap waarin het drama tot op de dag van vandaag voortleeft.

Meensel-Kiezegem is ook het geboortedorp van wielerlegende Eddy Merckx, die tien maanden na dit drama ter wereld kwam. De vermoorde, ‘zwarte’, Gaston Merckx was een achterneef, maar Eddy’s vader Jules zat tijdens de razzia ondergedoken en zijn moeder Jenny was koerier voor het verzet. “Thuis werd over de oorlog bijna nooit meer gesproken, omdat de ervaring te pijnlijk is geweest voor mijn ouders”, zegt Eddy Merckx.

 

STEFAAN VAN LAERE (1963) is sinds 1988 beroepsjournalist en auteur. Hij raakte als kind geboeid door zowel het drama van Meensel-Kiezegem als Eddy Merckx.

JOZEF CRAENINCK (1928), licentiaat in de politieke en administratieve wetenschappen, was actief in de financiële wereld. Hij was beheerder van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden.

FRANS CRAENINCKX (1928) studeerde filosofie en theologie en werd in 1955 tot priester gewijd. Hij was voorzitter van de plaatselijke Vereniging van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden en de stuwende kracht achter de jaarlijkse herdenkingen van de oorlogsslachtoffers in Meensel-Kiezegem. Hij overleed in 2007.