Getuigenissen / Testimonies / Témoignages

Getuigenissen / Testimonies / Témoignages

refnr.: 00007
auteur: Frank Decerf (met tekeningen van Joe Moran)
genre: Poëzie
€ 17.50 incl BTW

boek Getuigenissen / Testimonies / Témoignages

Getuigenissen/Testimonies/Temoignages bevat een reeks ijzersterke gedichten van auteur Frank Decerf in drie talen (Nederlands/Engels/Frans) die de gruwelen van de oorlog in herinnering brengt.

 

Voorwoord / Preface / Préface:

Stilaan verdwijnen de laatste getuigen van een waanzinnige tijd uit onze geschiedenis, maar als de mond sluit dan kan de dichter die verstilde stem overnemen. Het is het werk van de dichter om onrecht aan te kaarten en het vergeten tegen te gaan. Straks is er niemand meer, vandaar deze reeks gedichten. Een broze poging om wat waar was als waarheid te laten overleven. De tijd zal beslissen of het allemaal de moeite was…


L’un après l’autre, les derniers survivants d’une période honteuse de notre histoire disparaissent, mais quand une bouche s’est tue, le poète peut prendre la relève en faisant entendre le son de cette voix qui s’est éteinte. Il est du devoir du poète de nous rappeler les injustices et d’empêcher l’oubli définitif. Bientôt il ne restera aucun survivant. C’est la principale raison d’être des poèmes que voici. Une tentative timide de faire survivre la vérité. Le temps décidera si cet effort valait la peine...One by one the last survivors of an obscene moment in our history disappear, but when the mouth closes then the poet can take over that silenced voice. It is the mission of the poet to remind us of injustice and to try stop forgetting. Shortly there will be no one left, that was a reason for writing these poems. A fragile attempt to let the truth survive. Time will decide if it was all worthwhile…

Frank Decerf volgde de lerarenopleiding Nederlands-Engels-Moraal aan de Hogeschool West-Vlaanderen. Hij is ook geaggregeerde voor het Zeevisserijonderwijs en volgde diverse cursussen literatuur in Cambridge. Hij werkt als leraar Engels-Moraal in het MIGO te Oostende. Daarvoor werkte hij met moeilijk opvoedbare jongeren. Hij debuteerde in 1981 met de bundel 'Na de afwezigheid'. In 1997 volgde het prozawerk 'Vrienden'. Zijn werk verscheen in tal van literaire tijdschriften en bloemlezingen. Vertalingen in het Frans, het Engels, het Spaans en het Noors. Decerf streeft duidelijkheid na in zijn poëzie die de mens centraal stelt. Hij is een sociaal betrokken en humanistisch auteur. De auteur werkt geregeld en graag samen met beeldende kunstenaars. Hij is lid van diverse letterkundige verenigingen en maakt deel uit van de redactie van Digther waarin hij nieuwe publicaties voorstelt. Hij is jurylid van de Poëzieprijs van de Stad Oostende, waarvan Geert van Istendael de voorzitter is. Frank Decerf is naast auteur ook schepper van diverse poëzieobjecten. Deze worden geregeld tentoongesteld. In 2008 hield de stad Oostende een overzichtstentoonstelling over zijn leven, zijn werk en zijn roeping als schrijver in de stadsbibliotheek Kris Lambert. In 2009 werd de poëzie van Decerf gebruikt om een tiental banken in het Vogelzangpark te Oostende voor eeuwig te versieren; daarbij werd beroep gedaan op de steenkalligrafe Stéphanie Busard. In 2010 verscheen de roman 'Het Bezoek'. Op de achterflap lezen we "Na een traumatische ervaring wordt de schrijver aangespoord om naar het zonnige Zuiden af te reizen om daar aan een nieuw boek te werken. Alhoewel zijn wereld totaal op instorten staat, pakt hij zijn koffers en laat Oostende achter zich. In het landhuis van zijn uitgever Georges moet hij er tot ontspanning komen en zich geheel aan het schrijven wijden, maar dan komt er onverwacht bezoek en ...". 
Em. Prof. Dr. H. F. Mussche noemde 'Het Bezoek' een "crescendo-boek, tempo en spanning nemen sterk toe naar het einde."
In 2014 verscheen het literair essay 'De trage zandloper van het geluk', door de Antwerpse auteur Guy van Hoof geschreven, over het literaire werk van Frank Decerf.

 

 

 

Auteur Frank Decerf met illustrator Joe Moran.