Archief nieuws

Boek 'Don Fredo' over wielrenner Fred Hamerlinck (auteur Stefaan Van Laere) voorgesteld in café Don Fredo

13 December 2014

Waar anders dan in café Don Fredo in Wondelgem kon het boek 'Don Fredo' over wielrenner Fred Hamerlinck worden voorgesteld? De wielertrots van Wondelgem begon dit café in 1935 (straks 80 jaar geleden) toen hij op 30-jarige leeftijd veel te vroeg een punt moest zetten achter zijn succesvolle rennerscarrière met bijna 500 overwinningen. Deze foto-impressie geeft een idee van een warme avond waarbij de talrijke aanwezigen herinneringen uitwisselden over deze nog lang niet vergeten wielerlegende.


Café Don Fredo liep op vrijdagavond 12 december 2014 vol met belangstellenden voor de voorstelling van het boek 'Don Fredo' van auteur Stefaan Van Laere. Tal van inwoners van Wondelgem en ook menig wielerliefhebber van diverse windstreken zakten af naar de Gentse randgemeente voor een reis terug in de tijd.

Fred Hamerlinck was een van de meest succesvolle renners uit de jaren 1920-1930 met een indrukwekkende erelijst. Zoon Willy Hamerlinck (intussen zelf bijna 82 en organisator van Heusdenkoers) en kleinzoon Fred Hamerlinck (inderdaad, genoemd naar zijn roemruchte opa en dus Don Fredo junior...) en de achterkleinzonen waren present om in het voor hen zo vertrouwde milieu de trots van Wondelgem te eren.

Fred Hamerlinck begon café Don Fredo in 1935 omdat hij door een hardnekkige rugblessure veel te vroeg zijn carrière moest stopzetten. Zoveel jaren later is Constance Hanssens een enthousiaste uitbater die van plan is om deze gigant uit de wielersport eer te bewijzen door van het café een museum te maken.

Onder het talrijke publiek waren naast persmensen zoals Hans Fruyt van Het Laatste Nieuws en Johan Dhaene (Plietspets) ook eregast Bertje Vermeire opvallende eregasten.

 

 foto's: 

1. Drie generaties Hamerlinck met auteur Stefaan Van Laere.

2. Zoon Willy Hamerlinck, auteur Stefaan Van Laere en de naar zijn roemruchte grootvader genoemde Fred Hamerlinck.

3. Het talrijke publiek haalde de nodige herinneringen aan Don Fredo op.

4. Constance Hanssens, uitbaatster van café Don Fredo en zich erg bewust van het historische aspect van deze magische plek.

5. Ook Johan Dhaene, lokaal meer dan bekend en de man achter Plietsplets.

6. Bertje Vermeire, vijfvoudig wereldkampioen en acht maal Belgisch kampioen cyclocross bij de amateurs was een van de notoire eregasten.

 

 

       

 

                 

 

                   

 

Meer info over het boek en hoe het te bestellen vindt u op deze pagina.

Deel dit nieuwsbericht: