Archief nieuws

Kinderjury van de John Flanders Prijs vindt 'De komeet en het varken' het beste verhaal

07 November 2014

De John Flandersprijs-Averbode 2014 voor het beste manuscript voor een Vlaams Filmpje werd op woensdag 5 november door een kinderjury toegekend aan Cor Inja uit Castricum voor zijn verhaal ‘De komeet en het varken’.

Zijn verhaal zal als eerste nummer uitgegeven worden in de volgende Vlaamse Filmpjesreeks (schooljaar 2015-2016). Daarnaast wint Inja ook een geldprijs van € 2000. De officiële prijsuitreiking vindt plaats in december.

Het voorselectiecomité, dat bestond uit auteurs Kolet Janssen, Stefaan Van Laere en hoofdredactrice Sonja Wuytens, ontving 98 inzendingen. Daarvan werden er acht uitgekozen en voorgelegd aan een jury van kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar. 

De kinderjury bestond uit Ward De Saedeleir uit Geel, Casper Adriaensen uit Leuven, Menno Vervaet uit Zottegem, Katrijn Pannecouque uit Heverlee en Isalien Pinnoy uit Bavikhove.
Zij krijgen voor hun deskundig leeswerk een gratis abonnement op Vlaamse Filmpjes en het bezoek van een jeugdauteur in hun klas.
 
De kinderen vonden ‘De komeet en het varken’ een terechte winnaar vanwege het originele thema, de grappige manier waarop het verteld wordt en de spannende gebeurtenissen.
Het hoofdpersonage is Stan, die samen met zijn zus Ella een speciaal huisdier heeft: een varken dat Bertus heet. Wanneer Stans vader een komeet ziet, lijkt dat wel een brenger van onheil, want niet lang daarna breekt er varkenspest uit. Alle varkens uit de streek moeten geruimd worden. Stan en Ella bedenken een plan om Bertus te redden, maar daarvoor moeten ze hun lievelingsvarken de grens overkrijgen, naar oom Sef. Het wordt een hachelijke onderneming om voorbij de controleposten te geraken …
 
‘De komeet en het varken’ won nipt van het avontuurlijke griezelverhaal ‘De spokenjaagster’, geschreven door het duo Django Mathijsen en Anaïd Haen. De kinderen beslisten om aan ‘De spokenjaagster’ een eervolle vermelding toe te kennen.
 
De andere geselecteerde verhalen die zullen gepubliceerd worden als Vlaams Filmpje in de volgende editie (schooljaar 2015-2016), zijn De vloek van de rode tegel (Tanneke Wigersma), Kistje (Martine Kamphuis), Vandaag ben ik iemand anders (Annerieke van der Krift), Honger in Homs (Olga Maria Berger), De beul van het Gravensteen (Peter De Roeck) en Raar (Bianca Mastenbroek).
 
Deel dit nieuwsbericht: