Archief in de media

Artikel van Geert Herman (Het Nieuwsblad) over voorstelling boek 'Heusdenkoers - het wereldkampioenschap der kermiskoersen' (auteur Stefaan Van Laere)

18 Juni 2017

Gisteren werd in zaal Britannia (Heusdendorp 10 in Heusden) onder ruime belangstelling het boek 'Heusdenkoers - het wereldkampioenschap der kermiskoersen' van auteur Stefaan Van Laere voorgesteld. Dit tijdens de eerste barbecue voor deze wedstrijd die dit jaar op dinsdag 15 augustus plaatsvindt.

 

Journalist Geert Herman van Het Nieuwsblad was ook van de partij en schreef een artikel over de voorstellling.

 

U kunt hier het artikel online lezen en bijkomende foto's van de voorstelling bekijken.

 

 

"En fier waren ze één voor één, met het boek van streekgenoot Stefaan Van Laere, die een flink stuk van de avond zijn fraai werk mocht signeren. 

...

Foto’s, anekdotes, quotes en krantenartikels maken van “Heusdenkoers” ook een prachtig kijkboek."


Geert Herman


 

Hier de tekst van het artikel:

"Merkwaardig is het wel: Heusdenkoers, het wereldkampioenschap der kermiskoersen, bestaat sinds 1929 en een volwaardig boek over de geschiedenis ervan ontbrak tot nu toe. Dat gat is nu eindelijk dichtgereden door de Laarnse auteur en wielerliefhebber Stefaan Van Laere: ‘Heusdenkoers’ werd zaterdagavond voorgesteld in de binnentuin van de New Britannia, als opwarmer voor het jaarlijkse eetfestijn van het wielerevenement. Een leuk detail is dat koning Filip vorige week al het eerste exemplaar kreeg van het naslagwerk..

Oud-crosser Berten Van Damme was er, zij aan zij met een andere legende uit het veldrijden: Bertje Vermeiren. En natuurlijk Willy Haemerlinck, de erevoorzitter van Klaver 7 - 84 is hij ondertussen - en zijn zoon Fred Haemerlinck – naamgenoot van zijn grootvader, de eerste winnaar van de bekendste aller kermiskoersen – die nu de organisatie van de jaarlijkse wielerhoogdag voor zijn rekening neemt. En fier waren ze één voor één, met het boek van streekgenoot Stefaan Van Laere, die een flink stuk van de avond zijn fraai werk mocht signeren.

Alle edities passeren chronologisch de revue, van 18 augustus 1929 – winnaar Fred Haemerlinck – tot 16 augustus 2016 – winnaar Timothy Dupont. Een naslagwerk bijna , met bij elke winnaar een vermelding van zijn palmares, al weet iedereen die de rijke geschiedenis van Heusdenkoers een beetje kent, dat zowat alle kleppers hier ooit de zegebloemen hebben meegepikt in de Tramstraat: Van Looy, Godefroot, Planckaert, Van Impe, De Wilde, Van Peteghem, Nuyens, Weylandt, Dupont, Dehaes… heel wat legendarische namen op een erelijst waar ze in Heusden terecht trots op zijn. Foto’s, anekdotes, quotes en krantenartikels maken van “Heusdenkoers” ook een prachtig kijkboek.

Heusdenkoers wordt dit jaar gereden op het hoogfeest van Maria Hemelvaart, 15 augustus dus. Een uitgelezen datum misschien om een nieuw toeschouwersrecord te breken. In de aanloop ervan is er opnieuw een wedstrijd voor dames-elite op 12 augustus om 17 uur, en – nieuw dit jaar – een wedstrijd voor G-sporters, op 12 augustus om 14 uur.

“Heusdenkoers” van Stefaan Van Laere is uitgegeven bij Uitgeverij Partizaan (www.partizaan.be) en kost 25 euro. Prettig om te weten is ook nog dat koning Filip het boek op zijn bureau - of op zijn nachttafeltje - liggen heeft, want vorige week kreeg hij het van de auteur cadeau naar aanleiding van zijn komst naar Evergem waar hij bij de familie Benhaddou aanschoof voor de Iftar-maaltijd tijdens de Ramadan. "
GEERT HERMAN

Bewaren

Deel dit bericht: