Archief in de media

Journalist Ben Conaerts in Het Laatste Nieuws over boek 'Expo '58' van auteur François Van Kerckhoven

20 Augustus 2016

Journalist Ben Conaerts schreef in Het Laatste Nieuws een artikel over het boek 'Expo '58 en zijn medewerkers' van auteur François Van Kerckhoven. Dit boek verschijnt in november 2016 bij uitgeverij Partizaan en kan nu al (met korting!) besteld worden via deze pagina.

"Waarschijnlijk een van de grootste, zo niet dé grootste Expo '58-verzameling van Vlaanderen. Hij geldt dan ook als een autoriteit op het vlak van de wereldtentoonstelling."


Journalist Ben Conaerts over auteur François Van Kerckhoven en zijn verzameling


De link naar het artikel

 

 

De tekst van het artikel

 

François Van Kerckhoven (64), verwoed Expo '58-verzamelaar, wil nu ook de jongere generaties de wereldtentoonstelling laten ontdekken. In zijn nieuw boek, zijn tweede al over de Expo, werpt hij een blik op het leven achter de schermen van de wereldtentoonstelling. "De bezoekers moesten omvergeblazen worden."

 

 

Een wapenschild, zogezegd bezet met diamanten, maar het is geslepen glas. - Benoit De Freine
 
Een wapenschild, zogezegd bezet met diamanten, maar het is geslepen glas. - Benoit De Freine
 

François was zes toen hij Expo '58 bezocht. Veel weet hij er vandaag niet meer van. "Behalve dan dat ik zin had in een ijsje", lacht hij. Maar toch maakt de Expo intussen al meer dan 35 jaar deel uit van zijn leven. De Nielenaar heeft een collectie van ruim 13.000 memorabilia. Waarschijnlijk een van de grootste, zo niet dé grootste Expo '58-verzameling van Vlaanderen. Hij geldt dan ook als een autoriteit op het vlak van de wereldtentoonstelling. "Ik krijg regelmatig e-mails van studenten met vragen over de Expo. Maar wat mij iedere keer opvalt, is dat die jongeren geen idee hebben van hoe het er daar aan toeging. Daarom kwam ik op het idee om er een boek over te schrijven."
 

Een typemachine met helemaal rechts de Expo 58-toets waarop het logo staat. - Benoit De Freine
Een typemachine met helemaal rechts de Expo 58-toets waarop het logo staat. - Benoit De Freine
 

Fairhostessen

Dat boek heet 'Expo '58 en zijn medewerkers' en verschijnt in november. François ging ervoor op zoek naar de mensen die op Expo '58 hadden gewerkt. Van de afvalophalers tot de 'Fairhostessen'. "Ik heb zo'n veertig mensen geïnterviewd, in een goede tien jaar tijd. Uit hun verhalen krijg je écht een beeld van wat er gebeurde. Ik herinner me twee vrouwtjes: de ene stond in voor de afwas, de andere moest koffiezetten. Gedurende de hele Expo, zes maanden lang, zaten zij iedere dag in een klein kamertje te werken met z'n tweeën. Ze dachten dat ze aan een Vlaamse kermis zaten mee te helpen. Tot ze een vrije dag hadden en er zelf eens konden rondlopen. Het was een wereld die openging."

Hoe excentrieker, hoe beter. Dat was vaak het motto op Expo 58. "De bezoekers moesten en zouden omvergeblazen worden. Op de diamantafdeling pakte men bijvoorbeeld uit met een wapenschild dat met diamanten leek te zijn bezet. Dat wapenschild is jaren later in een koffer teruggevonden onder het bed van een aan lager wal geraakte schrijver die ooit op de Expo had gewerkt. Hij had wellicht gedacht dat het echte diamanten waren en dat hij ze ooit, als hij helemaal berooid was, kon verkopen. Helaas, het bleek natuurlijk om geslepen glas te gaan. Maar kijk, dat wapenschild, dat zit nu in mijn verzameling."

Het is niet het enige pronkstuk dat hij in zijn kleine privémuseum, achteraan zijn woning, heeft uitgestald staan. François wijst op een oude typmachine, die er op het eerste gezicht uitziet als alle andere oude typmachines. Op één toets na. Daarop prijkt de Expo '58-ster, hét symbool van de wereldtentoonstelling. "De typmachine was speciaal gemaakt voor de directeur-generaal van de Expo. Of beter: voor zijn secretaresse. Elke keer als zij een brief opstelde, gebruikte ze dat sterretje als een handtekening", legt François uit.
 

François verzamelde al duizenden memorabilia, zoals het bestek van Expo 58. - Benoit De Freine
François verzamelde al duizenden memorabilia, zoals het bestek van Expo 58. - Benoit De Freine

 

Amerikaans Theater

"Eigenlijk horen zulke unieke stukken thuis in een museum. Althans, als er al een museum over Expo '58 zou bestaan. Maar dat is er dus jammer genoeg niet, en dus dreigt zo'n belangrijke gebeurtenis, die zoveel heeft betekend voor ons land, vergeten te worden. Ik heb zelf in 2008, bij de 50ste verjaardag van de Expo, mogen tentoonstellen in het Amerikaans Theater (dat in 1958 dienstdeed als Amerikaans paviljoen, red). Op dat moment dacht ik: er is geen betere locatie voor een Expo '58-museum dan hier. Maar dat zal wellicht altijd bij een droom blijven."

'Expo '58 en zijn medewerkers' is nu al aan 20 euro te bestellen bij Uitgever Partizaan. Meer info via www.partizaan.be





Deel dit bericht: